Dvorski trg 10
4205 Preddvor
Turistično društvo Kokra je v sodelovanju z Občino Preddvor predzadnjo soboto v septembru organiziralo ličkanje koruze kot nekoč. Zbrali smo se pri Mileni in Zoranu z Nab`rnkove domačije v Potočah. Zbrala se je prijetna druščina članov TD Kokra. Veselje je bilo pogledati tudi mladino, ki je navdušeno pomagala pri delu.
Koruza je bila včasih zelo pomemben vir hrane za živino in za ljudi. Zaradi spoštovanja do narave pa niso ničesar zavrgli. Ličke, suhe liste koruznega storža, so med drugim uporabljali za polnjenje blazin in vzmetnic. Zaradi dobrih izolativnih lastnosti so jih ponekod uporabljali celo za izolacijo hiš. Iz njih pa se še danes pletejo košare, cekarji, predpražniki in peharji. Tradicija se ohranja pretežno v Beli krajini in Prekmurju.
Ličkanje, ponekod so temu rekli tudi lupljenje koruze, je včasih predstavljalo simbolno zaključitev jesenskih opravil na kmetiji. Ljudje so se zbirali zdaj pri enem, drugič pri drugem sosedu na skednju ali dvorišču kmetije, sodelovanje starejše in mlajše generacije pa je omogočalo prenos veščin in ohranjanje tradicije. Poleg samega ličkanja je dogodek vključeval tudi pripravo hrane, peko in druge oblike druženja. Priljubljene so bile pesmi in šale, ki so delo popestrile in naredile bolj prijetno ob hladnih jesenskih večerih.
No, tudi sobotni večer v Potočah se ni končal, ko je bil pripravljen za sušenje zadnji par oličkane koruze. Milena in Zoran sta poskrbela za slastno joto in pecivo, Milenin brat Tomaž pa je raztegnil meh in domače viže so zaokrožile po topli kmečki izbi.
Zapisala: Almira Okršlar